Jota foguejada

Jota Foguejada

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


La Jota foguejada que ballem a les caramelles d’Ardèvol és una adaptació reduïda de la jota que ballava el cos de dansa de l’esbart dansaire de Tarragona.
Aquest és un ball típic en les festes Majors i de St. Antoni i St. Jaume als pobles del camp de Tarragona. Es diu foguejada, perquè tradicionalment els balladors portaven petards a la faixa, que a mig ball encenien i tiraven als peus de les balladores per veure si els podien encendre les faldilles, les noies ja anaven preparades i les portaven molles d’aigua perquè això no passes.

En veure el ball, ens va motivar el repte de poder representar una dansa tant complicada i tècnica, i tot i que l’hem reduït al nostre gust degut a la seva llarga durada, continua sent un dels balls mes llargs que hem realitzat mai.
Com que no varem poder trobar les partitures de la jota foguejada, els arranjaments de la nostra versió els ha realitzat el Sergi Palou a partir d’una versió en vídeo del ball que ballava l’esbart de Tarragona.

La versió que ballem, de sis parelles, comença de manera molt pausada, amb molta mandra, però poc a poc es va animant, el ball va intercalant els típics puntejos de jota al so del repic de castanyoles amb alguns salts i acrobàcies que fan que el ball sigui molt vistós. Els balladors passen de ballar en cercle a fer-ho en files, on es canvien les posicions en varies ocasions, però tot i que es un ball en grup, casi sempre es balla de cara a la pròpia parella i només es deixa momentàniament per tornar-hi al cap de poc, l’últim punteig acaba amb gran reverència, amb el noi agenollat i la noia assentada sobre la cama del noi i podent descansar després d’una gran actuació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

* Copia aquest codi *

* Escriu o enganxeu el codi *