Ball dels Esquellots

LaCoixineraQuatre+1

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Aquest ball el va muntar la colla Altatxu de Súria per la festa del Ball de Mosses del 2009. De seguida ens va agradar l’ambient jove i fresc, més modern que no d’esbart habitual, que la proposta respirava. La música es senzilla i alegre, composta per Jaume Punsola del grup La Coixinera, companyia de Saraus, al 2003. Els ardevolans n’hem fet una adaptació pròpia per a les nostres caramelles tant tradicionals amb el nom de ball dels Esquellots, que complementa i fa la contra a l’altre ball d’enguany, la Passejada, en el sentit que mostren situacions semblants amb estils ben diferents.

Sinopsi:

Es tracta d’una colla de parelles casades de nou que es troben en un viatge arreglat per a nuvis. La peculiaritat és que són casades de nou però no nou casades: no és la primera vegada que es casen. I com era costum al país la nit de noces de vidus (els divorcis no estaven gens de moda) se’ls feia esquellots sota el balcó (les actuals cacerolades) per no deixar-los dormir (dormir?) fins que pagaven el gasto, la ronda, i així una nit i una altra fins que afluixaven el moneder.

Doncs això, en aquest ball les parelles comparteixen espais i gresca, però en cap moment s’intercanvien la costella, que ja saben valorar allò que tenen a resultes d’haver-ho perdut abans. Els esquellots son als moments de la tonada més aguda en que el grup balla aplegat de cara al centre i de cop es gira enfora com dient: que paguem què?… si au! i continuen a la seva. Només cap al final hi ha canvis de parella però de nois amb nois i noies amb noies fent-se confidències, per acabar amb el ball de rams que no passa mai de moda i abraçada al nou amor, aquest sí … fins que la mort els separi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

* Copia aquest codi *

* Escriu o enganxeu el codi *