Polca d’Ours

La polca d’Ours és una de les moltes cançons tradicionals dels Pirineus, en els seus orígens era una dansa dedicada a l’ós, (Ours en francès significa ós) i encara que s’anomeni polca, es balla com una xampanya.  És un ball col·lectiu i es sol ballar en fila, però també es pot ballar en cercle i d’aquesta manera permet fer un canvi de parella cada vegada que es repeteix la música . La cançó s’ha estès tant, que és difícil trobar un grup de grallers que no la tingui al seu repertori.  La podreu sentir en passa carrers, balls de gegants i inclús en grups de castellers.

Vam decidir fer aquest ball per la tradició que té darrere i per ser una dansa molt arrelada en la cultura del nostre país, a més que a les caramelles d’Ardèvol encara no havíem tingut l’ocasió de fer-lo mai.

La Polca d’ours que ballem és una adaptació bastant lliure de la que ballaven el grup de solters del ball de gitanes de Castellar del Vallès.  La  nostra versió consta de vuit parelles; comença de manera molt formal, en dos files de quatre parelles fent un primer galopeig per escalfar, cap a les vores i endavant i endarrere. Seguim amb un punteig, primer cap al públic i després mirant a la parella.  A continuació ens posem en rotllana i podreu apreciar els passos típics de la polca d’ours original, consta de quatre passos endavant, mitja volta i quatre passos enrere, després quatre passos mes endavant i endarrere desfent el camí fet, saltem aproximant-nos a la parella i allunyant-nos-en i ens intercanviem de posició. El ball segueix amb passos mes ràpids, tècnics i complexos, primer en cercle i després en files horitzontals on fem molinets intercanviem posicions i ens entrecreuem tots amb tots  fins a arribar al desenllaç final, on tornem a fer el pas de polca d’ours, aquesta vegada en quatre files com les barres catalanes i saludant a la casa.