Ball de Cascavells

Ball de Cascavells

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

El Ball de Cascavells

Ball popular en què els balladors porten cascavells a les cames, als quals fan sonar violentament . Fou molt popular al Principat, principalment a la Catalunya Septentrional, des de la Noguera Pallaresa fins al Llobregat, on el ballaven a les vigílies de la Festa Major. En el Solsonès, i pel que fa el cas d’Ardèvol, i el Bages, aquest ball formava part de les caramelles, i se’n té noció documentada cap a l’any1.481 amb motiu de l’entrada de la Reina Isabel de Castella a Barcelona on molts cascavellers de Catalunya s’hi reuniren per homenatjar-la.
.
.
Aquest ball d’estil religiós i sever, era en un principi ballat només per homes sols. És un ball que no té massa filigranes, ens mostra la serietat i duresa de l’home del camp aplanant els terrossos del conreu i voltant damunt la palla estesa sobre l’era per batre-la.
.
.
.
Amb el pas dels anys es va passar a dançar-lo amb element femení, i formant dos cercles concèntrics. Al cercle interior les noies i a l’exterior els nois, en record de la veneració i la simpatia que l’home sempre ha tingut per la dona, al mateix temps que li dóna protecció i aixopluc. Actualment, els cascavells són ballats per nois i noies tots junts en un mateix cercle.

.
.
La música, un poc monòtona, probablement en un principi era la mateixa a tots els indrets, puix té certa similitud amb altres balls de Cascavells, però el decurs del temps l’ha anada variant; en alguns llocs s’estrefé i en altres, en canvi, s’anà adornant, per això ara cada indret té el seu Ball de Cascavells que hom considera propi i tradicional.

 

2 respostes a Ball de Cascavells

  1. esta molt be resumit el que passa que li falta descriure la vestimenta, si te lletra, etc.

  2. caramelles diu:

    Els vestits que porten els balladors són els tradicionals del folclore català i on l’element imprescindible són els cascavells que és porten lligats a les cames per poder-los fer sonar durant el ball. A les fotos es pot apreciar com han anat variant al llarg dels anys.

    Ignoro si en algún altre poble el ball de cascavells té lletra i es pot cantar, però a Ardèvol és nomès la cançó instrumental que es pot escoltar a l’enllaç de més amunt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

* Copia aquest codi *

* Escriu o enganxeu el codi *