Fira de Pinós
Salutació - Crònica 2007 Més informació El meu lloc web
Bentrobats pinosencs i forasters
que visiteu un any més la Fira de Pinós, el 3 de juny de 2007.
Una nova edició de la tradicional Fira de Productes Artesans.
Presentació - Edició 2007 de la Fira de Productes Artesans de Pinós - accedir
Destaquem - Allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós - accedir
Benvinguts - Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós - accedir
Cloenda - Reportatge resum - accedir
Presentació

veureEdició 2007 de la tradicional Fira de Productes Artesans de Pinós. Per veure i viure la Fira cal anar al Santuari de Pinós el dia 3 de juny. Però si voleu començar a tastar-la i recordar-ne després el bo i millor podeu fer-ho a través d'aquest espai virtual de promoció i contacte que és la pàgina firadepinos.htm a la web centrecat.com

Comencem amb una mica d'història.

Antigament es celebraven a Pinós dues fires: el primer diumenge de Pàsqua i el diumenge sobre Pasqua Florida. Sembla que el seu origen són els importants aplecs i romeries de devoció mariana que es congregaven al Santuari de Pinós.

De la primera se'n deia també la Fira del Bacallà, donat que la gent es proveia d'aquest "peix de secà" de cara a l'abstinència quaresmal. La segona era molt important al terme pel nombre de caps de bestiar que s'hi tractava  i també pels nombre de casaments que es concertaven al peu de les parets del Santuari en aquesta data. D'aquí ve que fos coneguda com la Fira dels Nuvis.

Aquesta segona fira es va recuperar l'any 1994, amb l'empenta i l'esforç dels veins, sota la denominació de Fira de Productes Artesans. D'aquella Barcelona del 92 ens van pervenir els estands característics de la nova Fira. En un lloc ventós i assolellat a principis d'estiu com és el Santuari sort en tenim dels "estimats" estands que tantes vegades hem montat i tornat a montar. Per no dir, és clar, en cas de pluja que no acompanya gens un aplec popular i festiu.

Sentit actual de la Fira.

La bonança econòmica i social porta aparellada la celebració de fires i festes. Ens alegrem que sigui així en el moment present i que per molts anys ens puguem anar trobant, veins del terme i forasters que ens visiteu, al voltant del punt màgic i meravellós que és el Santuari de Pinós.

La nova Fira ha tingut de bon començament un marcat caràcter cultural, amb exposicions, mostres d'ofici, xerrades, actuacions i aportacions populars de tota mena que li dónen interès i vida. Aquesta vessant complementa l'atractiu comercial de les parades que ens reuneixen i, tot plegat, s'ameneix i consolida asseguts en una mateixa taula.

veureDiu la dita que tothom diu de la fira segons com li va. Res més cert ni menys important quan la intenció és el que compta. Gràcies per ser-hi.

Lectura de la Salutació 2007 -

Destaquem

Destaquem en aquest apartat allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós. Uns actes ja consolidats o que prenen nous caires per fer més viva la fira.

Dia del municipi - El dissabte 2 de juny a les 7 de la tarda hi ha programada per sisè any consecutiu una taula rodona de caire local i oberta a tothom. Parlem del país i d'allò que hi afecta. Parlem aquest any de l'estratègia i propostes de futur per a Pinós, bo i acabat d'elegir el nou Consistori. I en parlem en base al Full de Ruta del Solsonès, el·laborat pel Centre d'Estudis Lacetans i presentat per Jordi Padró.

Exposicions - Aula Rural d'Aprenentatge, de patrimoni comarcal i Fet a la Fornal, de treballs en ferro, s'inauguren mitja hora abans de la xerrada i es poden veure durant tota la Fira. La nostra actitud amb el patrimoni no s'ha de limitar a ser-ne explotadors de recursos o al folclorisme turístic, sinó que mereix consideració i alguna cosa a canvi, com a mínim el nostre respecte.

veureveureMissa i pa beneït - La benedicció del pa de corpus és molt popular a Pinós. La fotografia adjunt és ja una imatge de referència de la Fira de Pinós. No oblidem que els inicis d'aquesta Fira tenen per motiu l'aplec religiós que s'hi celebrava antigament el 22 de maig en honor a Santa Rita de Càssia, de l'Orde de San Agustí.

Dinar de germanor - Es pot considerar el dinar com l'acte central de la Fira, i no per qüestions d'horari, sinó pel prestigi consolidat d'una bona cuina i de la germanor que s'hi respira. El menú s'acosta més a un àpat de festa major que a una costellada de fireta.

Espectacle - Dances tradiconals amb música en directe Ben viva, ben nostra, a càrrec de l'esbart dansaire De soca-rel. Aquest és l'acte principal i festiu del diumenge de Fira, a les sis de la tarda.

Era de la canalla - L'AMPA de l'escola rural d'Ardèvol es compromet a fer-se càrreg de la canalla durant tot el dia de Fira.  Amb el rètol "no tanquem al migdia", propi d'un centre comercial modern, la Fira consolida la seva trajectòria.

Benvinguts

Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós. Esperem que el temps acompanyi (el demés ja cuidarem nosaltres que sigui del vostre grat) i que gaudim d'una bona estada tots plegats.

veure Com sabeu, el Santuari de Pinós està situat al Centre Geogràfic de Catalunya, al sud de la comarca del Solsonès. Per arribar-hi heu d'anar amunt, segurament , perquè està ubicat al cap de carena de la Serra de Pinós, on i toquen els quatre vents i es gaudeix d'unes vistes excepcionals. Seguiu aquestes indicacions:
L'Estand d'Informació de la Fira es troba a l'exterior del Santuari, en una ubicació ben idònia per poder-vos donar la benvinguda.
Crònica 2007

Aquestes són les SORTS de Fira i els números guanyadors:

  • 1era.- Pintura ràpida "Fira 2007" de Jaume Baciana valorada en 250 euros
  • núm. 362, entregat

  • 2ona.- Lot de productes artesans

    núm. 177, pendent i amb caducitat (artesania alimentària)

  • 3era.- Record artesà Fira 2007 de Marc Closa

    núm. 376, entregat

 

Crònica:La celebració del dia del municipi ha estat del tot positiva per a Pinós en el sentit ampli de trobada i d'agermanament cultural. Les diferents sensibilitats vers el patrimoni i els interessos comuns han trobat el seu espai o reflex en les diverses exposicions obertes així com en els actes de presentació viscuts (inauguració, xerrada i audiovisual), malgrat ja sabem que els actes més de cultura amb discurs no són pas els més populars o massius. Vegeu la crònica i conclusió de la taula rodona -

Els actes del dia de Fira s'han celebrat amb normalitat i participació, amb el vist i plau del bon temps i de l'amenaça de pluja en ple espectacle de dansa tradicional. Tothom diu de la Fira segons com li va, resa la dita, però des de la Comissió organitzadora pensem que a Pinós hem aconseguit un any més el nostre propòsit: disposar l'espai i els actes potenciant els valors propis (paissatge, artesania i cultura, tracte) per tal de cercar la qualitat de l'experiència del visitant (avis i canalla del terme, vells coneguts, nous forasters). Ha passat el temps de valorar l'èxit d'una Fira per la quantitat de visitants (cercar el màxim) i no pel seu nivell de satisfacció (cercar l'òptim).

veureRecordant el so del repiqueig de campanes celebrant la festa i anunciant els diferents actes, acomiadem la Fira de Pinós desitjant-li llarga vida.

Opinió del President de la Fira 2007 -

Comissió de Fira - inici firadepinos pàg. seguent