Fira de Pinós
Salutació - Resum Més informació El meu lloc web
Bentrobats pinosencs i forasters
que visiteu un any més la Fira de Pinós, el 11 de juny de 2006.
Una nova edició de la tradicional Fira de Productes Artesans.
Presentació - Edició 2006 de la Fira de Productes Artesans de Pinós - accedir
Destaquem - Allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós - accedir
Benvinguts - Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós - accedir
Resum - Reportatge resum de la Fira de Pinós 2006 - accedir
Presentació

veureEdició 2006 de la tradicional Fira de Productes Artesans de Pinós. Per veure i viure la Fira cal anar al Santuari de Pinós el dia 11 de juny. Però si voleu començar a tastar-la i recordar-ne després el bo i millor podeu fer-ho a través d'aquest espai virtual de promoció i contacte que és la pàgina firadepinos.htm a la web centrecat.com

Comencem amb una mica d'història.

Antigament es celebraven a Pinós dues fires: el primer diumenge de Pàsqua i el diumenge sobre Pasqua Florida. Sembla que el seu origen són els importants aplecs i romeries de devoció mariana que es congregaven al Santuari de Pinós.

De la primera se'n deia també la Fira del Bacallà, donat que la gent es proveia d'aquest "peix de secà" de cara a l'abstinència quaresmal. La segona era molt important al terme pel nombre de caps de bestiar que s'hi tractava  i també pels nombre de casaments que es concertaven al peu de les parets del Santuari en aquesta data. D'aquí ve que fos coneguda com la Fira dels Nuvis.

Aquesta segona fira s'ha recuperat recentment, l'any 1995, amb l'empenta i l'esforç dels veins sota la denominació de Fira de Productes Artesans. D'aquella Barcelona del 92 ens van pervenir els estands característics de la nova Fira. En un lloc ventós i assolellat a principis d'estiu com és el Santuari sort en tenim dels "estimats" estands que tantes vegades hem montat i tornat a montar. Per no dir, és clar, en cas de pluja que no acompanya gens un aplec popular i festiu.

Sentit actual de la Fira.

La bonança econòmica i social porta aparellada la celebració de fires i festes. Ens alegrem que sigui així en el moment present i que per molts anys ens puguem anar trobant, veins del terme i forasters que ens visiteu, al voltant del punt màgic i meravellós que és el Santuari de Pinós.

La nova Fira ha tingut de bon començament un marcat caràcter cultural, amb exposicions, mostres d'ofici, xerrades, actuacions i aportacions populars de tota mena que li dónen interès i vida. Aquesta vessant complementa l'atractiu comercial de les parades que ens reuneixen i, tot plegat, s'ameneix i consolida asseguts en una mateixa taula.

veureDiu la dita que tothom diu de la fira segons com li va. Res més cert ni menys important quan la intenció és el que compta. Gràcies per ser-hi.

Lectura de la Salutació 2006 -

Destaquem

Destaquem en aquest apartat allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós. Uns actes ja consolidats o que prenen nous caires per fer més viva la fira.

Dia del municipi - El dissabte 10 de juny a les 7 de la tarda hi ha programada ja per cinquè any consecutiu una taula rodona de caire local i oberta a tothom. Parlem del país i d'allò que hi afecta. Parlem aquest any de l''hort, conserves, embotits, licors i remeis. Parlem d'allò fet a pagès amb estil i qualitat pròpies, tot celebrant el Dia del municipi en col.laboració amb el Centre d'Estudis Lacetans.

Exposicions - Pinzellades del municipi, de patrimoni local, Caramelles de pagès, exemple de patrimoni cultural, i Fonts del terme, de patrimoni natural, s'inauguren mitja hora abans de la xerrada i es poden veure durant tota la Fira. La nostra actitud amb el patrimoni no s'ha de limitar a ser-ne explotadors de recursos o al folclorisme turístic, sinó que mereix consideració i alguna cosa a canvi, com a mínim el nostre respecte.

veureveureMissa i pa beneït - La benedicció del pa de corpus és molt popular a Pinós. La fotografia adjunt és ja una imatge de referència de la Fira de Pinós. No oblidem pas que els inicis d'aquesta Fira tenen per motiu l'aplec religiós que s'hi celebrava antigament el 22 de maig en honor a Santa Rita de Càssia, de l'Orde de San Agustí.

Dinar de germanor - Es pot considerar el dinar com l'acte central de la Fira, i no per qüestions d'horari, sinó pel prestigi consolidat d'una bona cuina i de la germanor que s'hi respira. El menú s'acosta més a un àpat de festa major que a una costellada de fireta.

Presència d'autors d'actualitat - Trobada d''escriptors locals o de temàtica local de recent edició. Tot un luxe per a la nostra cultura literària.

Llibret de Fira - Destaquem també el llibret de Fira per haver esdevingut un espai d'expressió local d'esperada lectura i de qualitat gens menyspreable. Surt deu dies abans de la Fira i es pot adquirir per 1 euro.

Era de la canalla - L'AMPA de l'escola rural d'Ardèvol es compromet a fer-se càrreg de la canalla durant tot el dia de Fira.  Amb el rètol "no tanquem al migdia", propi d'un centre comercial modern, la Fira consolida la seva trajectòria.

Benvinguts

Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós. Esperem que el temps acompanyi (el demés ja cuidarem nosaltres que sigui del vostre grat) i que gaudim d'una bona estada tots plegats.

Com sabeu, el Santuari de Pinós està situat al Centre Geogràfic de Catalunya, al sud de la comarca del Solsonès. Per arribar-hi heu d'anar amunt, segurament , perquè està ubicat al cap de carena de la Serra de Pinós, on i toquen els quatre vents i es gaudeix d'unes vistes excepcionals. Seguiu aquestes indicacions:

veure L'Estand d'Informació de la Fira es troba a l'exterior del Santuari, en una ubicació ben idònia per poder-vos donar la benvinguda.
Reportatge resum

Bon Temps a la Fira de Pinós.

Val a dir que més d'un hauria preferit un dia de pluja ben abundosa i repartida, tant que convé. Diumenge passat 11 de juny es va celebrar a Pinós la tradicional Fira de Productes Artesans, una fira del tot consolidada, amb un dia assolellat que molta gent va aprofitar per gaudir del punt encimbellat que és el Santuari de Pinós, de les parades de producte artesà i dels diferents actes i exposicions que hi havia per tots els gustos.

Els avis i la canalla van gaudir especialment d'aquesta trobada. La missa va ésser acompanyada pel grup ÇONS de veus femenines amb guitarra. Seguidament l'esperat repartiment del pa beneït de Corpus i un bon dinar del qual va destacar l'arròs al seu punt just, abundós i degudament servit. A mitja tarda, un petit concert de cançó catalana d'autor a càrrec de Joan M. Costa amb arranjaments per a guitarra acústica va ser molt aplaudit en el marc majestuós del cancell de l'església.

Fins a quatre exposicions diferents hi havia en aquesta edició de la Fira de Pinós. La dels quadres del Concurs de Pintura amb una vintena de retrats del poble d'Ardèvol dels quals la meitat van trobar comprador. La del Dia del Municipi, de plafons grans amb imatges i ressenyes del patrimoni local més destacat. I dues exposicions més que van agradar especialment perquè el públic "del país" s'hi sentia identificat: la de Caramelles de Pagès, com a exemple de patrimoni cultural i la de les Fonts del Terme com a exemple de patrimoni natural.

Els més petits tenien el seu espai i no van parar en tot el dia: concurs de dibuix amb molta participació, jocs populars (bitlles, rutlles ) cançons, danses i taller d'estels, que no van poder volar perquè la marinada era massa forta i els feia malbé.

veureRecordant el so del repiqueig de campanes celebrant la festa i anunciant els diferents actes, acomiadem la Fira de Pinós desitjant-li llarga vida i felicitant a la Comissió organitzadora.

Comissió de Fira - inici firadepinos pàg. seguent