Fira de Pinós
Salutació Més informació
Usuri
Cntacta
enja-ho
Enllaa
n línia
ajuda web inici web
Bentrobats pinosencs i forasters
que visiteu un any més la Fira de Pinós, el 22 de maig de 2005.
Una nova edició de la tradicional Fira de Productes Artesans.
Presentació - Edició 2005 de la Fira de Productes Artesans de Pinós - accedir
Destaquem - Allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós - accedir
Novetats - Es manté el ritme de novetats - accedir
Benvinguts - Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós - accedir
Presentació

veureEdició 2005 de la tradicional Fira de Productes Artesans de Pinós. Per veure i viure la Fira cal anar al Santuari de Pinós el dia 22 de maig. Però si voleu començar a tastar-la i recordar-ne després el bo i millor podeu fer-ho a través d'aquest espai virtual de promoció i contacte que és la pàgina firadepinos.htm a la web centrecat.com

Comencem amb una mica d'història.

Antigament es celebraven a Pinós dues fires: el primer diumenge de Pàsqua i el diumenge sobre Pasqua Florida. Sembla que el seu origen són els importants aplecs i romeries de devoció mariana que es congregaven al Santuari de Pinós.

De la primera se'n deia també la Fira del Bacallà, donat que la gent es proveia d'aquest "peix de secà" de cara a l'abstinència quaresmal. La segona era molt important al terme pel nombre de caps de bestiar que s'hi tractava  i també pels nombre de casaments que es concertaven al peu de les parets del Santuari en aquesta data. D'aquí ve que fos coneguda com la Fira dels Nuvis.

Aquesta segona fira s'ha recuperat recentment, l'any 1995, amb l'empenta i l'esforç dels veins sota la denominació de Fira de Productes Artesans. D'aquella Barcelona del 92 ens van pervenir els estands característics de la nova Fira. En un lloc ventós i assolellat a principis d'estiu com és el Santuari sort en tenim dels "estimats" estands que tantes vegades hem montat i tornat a montar. Per no dir, és clar, en cas de pluja que no acompanya gens un aplec popular i festiu.

Sentit actual de la Fira.

La bonança econòmica i social porta aparellada la celebració de fires i festes. Ens alegrem que sigui així en el moment present i que per molts anys ens puguem anar trobant, veins del terme i forasters que ens visiteu, al voltant del punt màgic i meravellós que és el Santuari de Pinós.

La nova Fira ha tingut de bon començament un marcat caràcter cultural, amb exposicions, mostres d'ofici, xerrades, actuacions i aportacions populars de tota mena que li dónen interès i vida. Aquesta vessant complementa l'atractiu comercial de les parades que ens reuneixen i, tot plegat, s'ameneix i consolida asseguts en una mateixa taula.

veureDiu la dita que tothom diu de la fira segons com li va. Res més cert ni menys important quan la intenció és el que compta. Gràcies per ser-hi.

Destaquem

Destaquem en aquest apartat allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós. Uns actes ja consolidats o que prenen nous caires per fer més viva la fira.

Xerrada - El dissabte 21 de maig a les 7 de la tarda hi ha programada ja per quart any consecutiu una xerrada i col·loqui de caire local i oberta a tothom. Parlem de temps passats i de tradicions i parlem també del present i de com encarar el futur. Parlem del país i d'allò que hi afecta. Parlem aquest any, dels nostres boscos, passat i futur.

Exposició - El bosc, respectem-lo, s'inaugura mitja hora abans de la xerrada i es pot veure durant tota la Fira. La nostra actitud amb els boscos no s'ha de limitar a ser-ne explotadors de recursos, sinó que mereixen alguna cosa a canvi, com a mínim el nostre respecte.

veureveureMissa i pa beneït - La benedicció del pa de corpus és molt popular a Pinós. La fotografia adjunt és ja una imatge de referència de la Fira de Pinós. No oblidem pas que els inicis d'aquesta Fira tenen per motiu l'aplec religiós que s'hi celebrava antigament el 22 de maig en honor a Santa Rita de Càssia, de l'Orde de San Agustí.

Dinar de germanor - Es pot considerar el dinar com l'acte central de la Fira, i no per qüestions d'horari, sinó pel prestigi consolidat d'una bona cuina i de la germanor que s'hi respira. El menú d'enguany trenca motllos.

Presència d'autors d'actualitat - Reprenem la trobada d''escriptors locals o de temàtica local de recent edició. Tot un luxe per a la nostra cultura literària.

Llibret de Fira - Destaquem també el llibret de Fira per haver esdevingut un espai d'expressió local d'esperada lectura i de qualitat gens menyspreable.

Inauguració de la Ruta de Pinós - El Conseller de comerç, indústria i turisme de la Generalitat, sr. Josep Huguet, ens acompanya i fa els honors diumenge a la tarda.

Novetats

veureEs manté el ritme de novetats, i això que no tenim pas la intenció de “creixer” sinó, senzillament, la de fer una bona fira.

Pregoner de Fira - Un home sol, deixat de la ma de Déu, però fent rotllana al seu voltant en tot moment, ressegueix esmaperdut la Fira de punta a punta cercant alguna cosa. Qui sap si ho ha de trobar. En qualsevol cas fa les delícies de la concurrència i a Ràdio Pinós el volen fitxar.

Tallers de cant, dansa, instrument i percussió diumenge al matí, i el resultat concertadament, Cancó i dansa tradicional, a la tarda per les places del Santuari amb la intervenció de tots els assistents amb ganes de gresca.

Era de la Canalla - La mainada consolida un espai propi prou gran per córrer amb l'estand de dibuix i jocs diversos d'aquells "d'abans" (res de Gameboys) a la seva disposició.

Expositors temàtics - Un nou espai cobert acull una mena de saló temàtic, amb estands d'entitats relacionades amb el tema central de la Fira, els boscos.

Web i Radio - Afegim aquí la Web (www.centrecat.com/firadepinos.htm, ja n'hem parlat a la Presentació) i la Radio (Ràdio Pinós, al 107.0 de la FM) perquè són dos elements de funcionament paral.lel al de la Fira. Abans, durant i després de Fira ho podrem veure a la Web i sentir-ne parlar a la Ràdio. Per molts anys!.

Benvinguts

Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós. Esperem que el temps acompanyi (el demés ja cuidarem nosaltres que sigui del vostre grat) i que gaudim d'una bona estada tots plegats.

(I si el 22 de Maig encara no ha plogut i ho hem de suspendre tot plegat per culpa de 50 litres ben caiguts, que així sigui i gràcies a Déu que un altre any hi poguem tornar)

Com sabeu, el Santuari de Pinós està situat al Centre Geogràfic de Catalunya, al sud de la comarca del Solsonès. Per arribar-hi heu d'anar amunt, segurament , perquè està ubicat al cap de carena de la Serra de Pinós, on i toquen els quatre vents i es gaudeix d'unes vistes excepcionals. Seguiu aquestes indicacions:

veure L'Estand d'Informació de la Fira es troba aquest any a l'exterior del Santuari, en una ubicació ben idònia per poder-vos donar la benvinguda.
Comissió de Fira - inici firadepinos pàg. seguent