Fira de Pinós
Salutació 2004 Més informació
Usuri
Cntacta
enja-ho
Enllaa
n línia
ajuda web inici web
Bentrobats pinosencs i forasters
que visiteu un any més la Fira de Pinós, el 6 de Juny de 2004.
Una nova edició de la tradicional Fira de Productes Artesans
que disposa per fi d'espai virtual propi.
Presentació - Edició 2004 de la Fira de Productes Artesans de Pinós - accedir
Destaquem - Allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós - accedir
Novetats - Déu ni do les novetats que hi ha a la Fira de Pinós d'enguany - accedir
Benvinguts - Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós - accedir
Presentació

veureEdició 2004 de la tradicional Fira de Productes Artesans de Pinós. Per veure i viure la Fira cal anar al Santuari de Pinós el dia 6 de Juny. Però si voleu començar a tastar-la i recordar-ne després el bo i millor podeu fer-ho a partir d'ara a través d'aquest nou espai virtual de promoció i contacte que és la pàgina firadepinos.htm a la web centrecat.com

Comencem amb una mica d'història.

Antigament es celebraven a Pinós dues fires: el primer diumenge de Pàsqua i el diumenge sobre Pasqua Florida. Sembla que el seu origen són els importants aplecs i romeries de devoció mariana que es congregaven al Santuari de Pinós.

De la primera se'n deia també la Fira del Bacallà, donat que la gent es proveia d'aquest "peix de secà" de cara a l'abstinència quaresmal. La segona era molt important al terme pel nombre de caps de bestiar que s'hi tractava  i també pels nombre de casaments que es concertaven al peu de les parets del Santuari en aquesta data. D'aquí ve que fos coneguda com la Fira dels Nuvis.

Aquesta segona fira s'ha recuperat recentment, l'any 1995, amb l'empenta i l'esforç dels veins sota la denominació de Fira de Productes Artesans. D'aquella Barcelona del 92 que ara celebra el Fòrum 2004 ens van pervenir els estands característics de la nova Fira. En un lloc ventós i assolellat de principis d'estiu com és el Santuari sort en tenim dels "estimats" estands que tantes vegades hem montat i tornat a muntar. Per no dir, és clar, en cas de pluja que no acompanya gens un aplec popular i festiu.

Sentit actual de la Fira.

La bonança econòmica i social porta aparellada la celebració de fires i festes. Ens alegrem que sigui així en el moment present i que per molts anys ens puguem anar trobant, veins del terme i forasters que ens visiteu, al voltant del punt màgic i meravellós que és el Santuari de Pinós.

La nova Fira ha tingut de bon començament un marcat caràcter cultural, amb exposicions, mostres d'ofici, xerrades, actuacions i aportacions populars de tota mena que li dónen interès i vida. Aquesta vessant complementa l'atractiu comercial de les parades que ens reuneixen i, tot plegat, s'ameneix i consolida asseguts en una mateixa taula.

veureDiu la dita que tothom diu de la fira segons com li va. Res més cert ni menys important quan la intenció és el que compta. Gràcies per ser-hi.

Destaquem

Destaquem en aquest apartat allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós. Uns actes ja consolidats o que prenen nous caires per fer més viva la fira.

veureXerrada - El dissabte 5 de Juny a les 6 de la tarda hi ha programada ja per tercer any consecutiu una xerrada i col·loqui de caire local i oberta a tothom. Parlem de temps passats i de tradicions i parlem també del present i de com encarar el futur. Parlem del país i d'allò que hi afecta. Parlem aquest any, de les dones a pagès, realitat i perspectives.

Exposició - "La dona. Les dones de pagès", s'inaugura mitja hora abans de la xerrada i es pot veure durant tota la Fira. Aquest és el millor homenatge visual, una mena de regal, que els podem oferir.

Missa i pa beneït - La benedicció del pa de corpus és molt popular a Pinós. La fotografia adjunt és ja una imatge de referència de la Fira de Pinós. No oblidem pas que els inicis d'aquesta Fira tenen per motiu l'aplec religiós que s'hi celebrava antigament.

veureDinar de germanor - Es pot considerar el dinar com l'acte central de la Fira, i no per qüestions d'horari, sinó pel prestigi consolidat d'una bona cuina i de la germanor que s'hi respira.

Tarda popular - Els actes culturals de tarda, llevat d'aquells concerts de sobretaula, arrancaven l'any passat amb èxit. Volem refermar aquest espai amb un to popular i de distensió al voltant de jocs i música al carrer.

Llibret de Fira - Destaquem també el llibret de Fira per haver esdevingut un espai d'expressió local d'esperada lectura.

Novetats

veureDéu ni do les novetats que hi ha a la Fira de Pinós d'enguany. I això que no tenim pas la intenció de “creixer” sinó, senzillament, la de fer una bona fira.

Galeig de trabucaires - Els trabucaires són propis de les nostres terres de carlins. Deixem de banda la clàssica inauguració amb autoritats (es veu que a l'actual president de la Fira no li escau o no li agrada posar-se corbata) per encetar la diada amb un bon repic de campanes i galeig de trabucs.

Gegants, gegantons i caps gros - No és pas que a Pinós hi hagi colla gegantera, però sí que a cada poble dels voltants hi ha un que altre gegant majestuós. Animem a la mainada i  als més ganàpies a que porteu els vostres gegantons i caps gros perquè els puguem veure i ens puguem conèixer.

Concurs de Botifarra - Si hi ha un joc de taula català i ben trobat aquest és la botifarra. Fem trumfo, i recontrem i tot, per passar una tarda distreta i en bona companyia al Santuari de Pinós. Pernils i porrons de vi; qui en dóna més?

Berenar de cloenda - Amb tot això, i la panxa sempre plena, cloïem la Fira d'enguany. Moltes gràcies per ser-hi i fins l'any que vé, si Déu vol.

Web i Radio - Afegim aquí la Web (www.centrecat.com/firadepinos.htm, ja n'hem parlat a la Presentació) i la Radio (Ràdio Pinós, al 107.0 de la FM) perquè són dos elements de funcionament paral.lel al de la Fira i novetats destacades d'enguany. Abans, durant i després de Fira ho podrem veure a la Web i sentir-ne parlar a la Ràdio. Per molts anys!.

Benvinguts

Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós. Esperem que el temps acompanyi (el demés ja cuidarem nosaltres que sigui del vostre grat) i que gaudim d'una bona estada tots plegats.

Com sabeu, el Santuari de Pinós està situat al Centre Geogràfic de Catalunya, al sud de la comarca del Solsonès. Per arribar-hi heu d'anar amunt, segurament , perquè està ubicat al cap de carena de la Serra de Pinós, on i toquen els quatre vents i es gaudeix d'unes vistes excepcionals. Seguiu aquestes indicacions:

veure L'Estand d'Informació de la Fira es troba aquest any a l'exterior del Santuari, en una ubicació ben idònia per poder-vos donar la benvinguda.
Comissió de Fira - inici firadepinos pàg. seguent