Fira de Pinós
Salutació - Crònica 2008 Més informació El meu lloc web
Bentrobats pinosencs i forasters
que visiteu un any més la Fira de Pinós, el 18 de maig de 2008.
Una nova edició de la tradicional Fira de Productes Artesans.
Presentació - Edició 2008 de la Fira de Productes Artesans de Pinós - accedir
Destaquem - Allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós - accedir
Benvinguts - Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós - accedir
Cloenda - Reportatge resum - accedir
Presentació

veureEdició 2008 de la tradicional Fira de Productes Artesans de Pinós. Per veure i viure la Fira cal anar al Santuari de Pinós el dia 18 de maig. Però si voleu començar a tastar-la i recordar-ne després el bo i millor podeu fer-ho a través d'aquest espai virtual.

Comencem amb una mica d'història.

Antigament es celebraven a Pinós dues fires: el primer diumenge de Pàsqua i el diumenge sobre Pasqua Florida. Sembla que el seu origen són els importants aplecs i romeries de devoció mariana que es congregaven al Santuari de Pinós.

De la primera se'n deia també la Fira del Bacallà, donat que la gent es proveia d'aquest "peix de secà" de cara a l'abstinència quaresmal. La segona era molt important al terme pel nombre de caps de bestiar que s'hi tractava  i també pels nombre de casaments que es concertaven al peu de les parets del Santuari en aquesta data. D'aquí ve que fos coneguda com la Fira dels Nuvis.

Aquesta segona fira es va recuperar l'any 1994, amb l'empenta i l'esforç dels veins, sota la denominació de Fira de Productes Artesans. De la Barcelona olímpica del 92 en va pervenir els estands característics de la nova Fira,molt útils en un lloc ventós i assolellat a principis d'estiu com és el Santuari.

Sentit actual de la Fira.

La bonança econòmica i social porta aparellada la celebració de fires i festes. Ens alegrem que així sigui i que per molts anys ens puguem anar trobant, veins del terme i forasters, al voltant del punt màgic i meravellós que és el Santuari de Pinós.

La nova Fira ha tingut de bon començament un marcat caràcter cultural, amb exposicions, mostres d'ofici, xerrades, actuacions i aportacions populars de tota mena que li dónen interès i vida. Aquesta vessant complementa l'atractiu comercial de les parades que ens reuneixen i, tot plegat, s'ameneix i consolida asseguts en una mateixa taula.

veureDiu la dita que tothom diu de la fira segons com li va. Res més cert ni menys important quan la intenció és el que compta. Gràcies per ser-hi.

Lectura de la Salutació 2008 -

Destaquem

Destaquem en aquest apartat allò que no us podeu perdre si visiteu la Fira de Pinós. Uns actes ja consolidats o que prenen nous caires per fer més viva la fira.

Dia del municipi - El dissabte 17 de maig a les 7 de la tarda hi ha programada per setè any consecutiu una taula rodona oberta a tothom. Parlem del país i d'allò que hi afecta. Parlem aquest any de la transgènia aplicada a la pagesia. Realment neessitem tanta tecnologia per produïr aliments?. I en parlem amb experts reconeguts de la ma de Som lo que sembrem, plataforma que impulsa la I.L.P. Catalunya lliure de transgènics.

Exposicions - Aula Rural d'Aprenentatge, de patrimoni comarcal; Un món rural viu, un paisatge sense cendres, record del gran incèndi de fa 10 anys; Som allò que mengem, història de l'alimentació al nostre país; i Som lo que sembrem, de llavors autòctones. Fins a 4 exposicions que s'inauguren una hora abans de la xerrada i es poden veure durant tota la Fira. La nostra actitud amb el país, amb l'entorn que ens identifica, no s'ha de limitar a ser-ne explotadors de recursos o al folclorisme turístic, sinó que mereix consideració i alguna cosa a canvi, com a mínim el nostre respecte.

veureveureMissa i pa beneït - La benedicció del pa de corpus és molt popular a Pinós. La fotografia adjunt és ja una imatge de referència de la Fira de Pinós. No oblidem que els inicis d'aquesta Fira tenen per motiu l'aplec religiós que s'hi celebrava antigament el 22 de maig en honor a Santa Rita de Càssia, de l'Orde de San Agustí.

Dinar de germanor - Es pot considerar el dinar com l'acte central de la Fira, i no per qüestions d'horari, sinó pel prestigi consolidat d'una bona cuina i de la germanor que s'hi respira. El menú s'acosta més a un àpat de festa major que a una costellada de fireta.

Era de la canalla - L'AMPA de l'escola rural d'Ardèvol es compromet a fer-se càrreg de la canalla durant tot el dia de Fira. Tallers, jocs, concursos, dinar i volada d'estels.

Benvinguts

Sigueu BENVINGUTS a la Fira de Pinós. Esperem que el temps acompanyi (el demés ja cuidarem nosaltres que sigui del vostre grat) i que gaudim d'una bona estada tots plegats.

veure Com sabeu, el Santuari de Pinós està situat al Centre Geogràfic de Catalunya, al sud de la comarca del Solsonès. Per arribar-hi heu d'anar amunt, segurament , perquè està ubicat al cap de carena de la Serra de Pinós, on i toquen els quatre vents i es gaudeix d'unes vistes excepcionals. Seguiu aquestes indicacions:
L'Estand d'Informació de la Fira es troba a l'exterior del Santuari, en una ubicació ben idònia per poder-vos donar la benvinguda.
Crònica 2008

Bon temps per a la Fira de Pinós

Plovia i de valent dissabte a la tarda a l’hora d’inaugurar el Dia del Municipi de Pinós. Bon temps doncs, després de mesos de sequera, per als pagesos de la comarca que estaven convocats a la xerrada “Transgènics, realment necessitem tanta tecnologia per a produir aliments?”. L’assistència va ser molt nombrosa i els ponents van acomplir sobradament amb les expectatives de l’audiència en un tema tant controvertit. El col·loqui es va haver de fer bo i sopant i, a jutjar per la gran quantitat de signatures recollides a favor d’una Catalunya lliure de transgènics però sobretot en contra de la prepotència de les multinacionals de l’agroindustria, la conclusió a extreure de la xerrada pot ben ser aquesta: som lo que sembrem, sembrem lo que serem.

veureResum i conclusions de la xerrada -

Diumenge va llevar-se amb una bona boira que feia recollit el repic de campanes i trabucs amb que s’obria el Dia de Fira de la ma de representants del consell comarcal i del delegat del govern a la Catalunya central. El dia s’anava estitllant amb l’arribada dels visitants i tot era a punt per celebrar novament una jornada de trobada i festa dels veïns de Pinós i rodalies. La Fira de Pinós disposa d’un públic fidel, per dir-ho d’alguna manera, fet que va animar a l’organització a no canviar-ne la data, de sempre el diumenge sobre la segona Pasqua aquest any tant avançada, malgrat coincidís amb la Fira de Solsona.

veureDestaquem de la Fira de Pinós, a banda dels productes artesans que promociona, la vessant cultural i de diàleg que fomenta amb tot un seguit d’exposicions a les diferents sales del Santuari, com és ara l’aula rural d’aprenentatge, la recordança dels 10 anys del gran incendi o la història de l’alimentació: som allò que mengem, complementada amb una selecció de llavors autòctones recuperades molt celebrada pels pagesos més grans.

El punt àlgid va ser a l’hora del repartiment del pa de Corpus. Pel dinar de germanor el local gran es va omplir com de costum oferint de sobretaula un petit concert coral. Els més petits dinaven pasta fresca elaborada per ells mateixos a l’era de la canalla. Aquesta Fira, per tant, manté la seva trajectòria malgrat el “bon temps” i gràcies a la renovació de la Comissió organitzadora, que té prou empenta i voluntat per a mantenir viva la trobada i festa, la tradició del país.


Comissió de Fira - inici firadepinos pàg. seguent