FRACKING

Serra de Pinós

Serra de Pinós

 FRACKING

Si l’any passat haguéssim trobat aquesta paraulota en algun paper, poca gent hauria sabut què volia dir. Per desgràcia, ara ho sabem massa.

Les darreres notícies a l’escriure aquesta nota, fan pensar que el perill ha afluixat, però cap senyal es de prou optimisme com per poder abaixar la guàrdia.

El fracking és una tècnica minera que consisteix en baixar entre 400 i 5000 metres en vertical, segons la profunditat del mineral objecte de recerca i, al trobar-lo, perforar en horitzontal de l000 a 2000 metres, introduint una barreja d’aigua, sorra i productes químics que desfan la roca alliberant el mineral objecte de l’explotació cap a la superfície.

La contaminació, tan superficial com subterrània d’aquest procediment,  ha aparegut en tots els mitjans de comunicació, així que no ho repetirem, ni tampoc com queda el país d’arrasat, ja que entre un pou i un altre la distància màxima no pot ser més de 3 quilometres  en tots els sentits –en forma de margarita- i, per tal que l’explotació sigui rendible hi ha d’haver una xarxa.

Un perill molt greu per a zones de secà com la nostra, és la gran quantitat d’aigua necessària per aquesta tècnica –entre 5000 i 25000 tones per fractura- i se’n poden fer unes quinze per cada pou. Tot i que les quantitats, com veieu, son molt variades en funció de molts factors, ni que ens quedéssim a les mínimes, veiem que al nostre país no hi ha prou aigua per aplicar aquestes tècniques, encara que els que hi som no en gastéssim ni una gota.

L’aigua que retorna a la superfície només es un 15 % i, no cal dir, contaminada.

Boires

Veient com les gasten aquestes empreses podem olorar un altre perill: el negoci, especulatiu. És engegar el procés i, quan no es pugui explotar per f

alta de condicions, com pot ser l’aigua, aquestes empreses han de ser compensades amb indemnitzacions milionàries. I, qui les paga?…Quina pregunta oi? com si no en tinguéssim experiència.

Per acabar, si es porta a terme, vol dir l’aniquilació de la major part del nostre país i l’arrabassament o destrucció dels seus recursos: aire, aigua i terra. I, si no volem que tard o d’hora arribi, només hi ha la sortida de buscar fonts d’energia renovables i reduir-ne el consum.

(Llibret de la Fira 2013)

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Escrits, General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

* Copia aquest codi *

* Escriu o enganxeu el codi *